Dana 30.03.2024. godine u Gradskoj, Medžlis Islamske zajednice Ljubuški održao je zajednički iftar u povodu 20. Ramazana 1445. hidžretske godine kao jednog od značajnijih datuma u historiji Islama koji se vezuje za Fethu-l-Mekke ili Dan povratka u Mekku.

Na iftaru su pored domaćina u svojstvu glavnog imama Šemse ef. Germića prisustvovali i imami koji su obavljali dužnost teravih-imama na Gradskoj, Haris ef. Omerika, Smajo ef. Čolaković , te ovogodišnji teravih-imam Fejruz ef. Abaza. Izaslanik muftije mostarskog na iftaru bio je Dino ef. Maksumić. Nakon teravih-namaza o važnosti i značaju ovog događaja, obratio se Dino ef. Maksumić, svojim vazom.

U svome obraćanju Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino ef. Maksumić je poselamio prisutne vjernike i džematlije te posebne selame uputio predjedniku IO Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški hadži Muminu Elezoviću, te prisutnim profesorima i imamima. Ramazanskom imamu profesoru Fejruzu Abazi, profesoru u drugoj mostarskoj gimnaziji i dugogodišnjem hatibu i ramazanskom imamu prof. Dr. Haris ef. Omeriki, te trenutnom hatibu u Gradskoj prof. Smaji ef. Čolakoviću, profesoru u Karađoz-begovoj medresi. Te je prenio selame Mostarskog muftije Dr. Salem ef. Dedovića svim prisutnima.

U svom obraćanju Glavni imam posjetio je na večerašnji važan historijski trenutak kojeg se prisjećamo, a to je oslobađanje i ponovno osvajanje Mekke. Poruke koje možemo izvući iz toga događaja, a to je prije svega kontinuitet privrženosti vjeri u praktičnom smislu, obavljanje namaza, te kontinuitet privrženosti Islamskoj zajednici, najvažnijoj, najjačoj organizaciji Bošnjaka muslimana na ovim prostorima. Kao i obaveznostima poštivanja nadređenih, iz primjera Kur’anskog ajeta “o vjernici budite poslušni Allahu, budite poslušni i pokorni Poslaniku i vašim nadređenima”. Te je posjetio na hadise Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s koji ukazuju na to da je poštivanje sistema, poštivanje ustrojstva i nadređenih organa dio Islama. Dio naše uzvišene vjere te da sve mimo toga predstavlja fitnu i razdor tj. nepoštovanje nadređenih u bilo kojim strukturama, bilo to vjerskim ili svjetovnim, državne, općinske, kantonalne… da predstavlja narušavanje toga sistema posjetio je na hadis od Imama Muslima gdje je Poslanik s.a.w.s kazao da imamo obavezu biti poslušni i pokorni svojim nadređenim onome što volimo i onome što ne volimo, onom što je u našu korist i u onom što nije u našu korist. Te na hadis gdje je Poslanik s.a.w.s kazao da onaj koji otkaže poslušnost svome nadređenom u bilo kojem smislu koliko je pedalj jedan i na tome umre, da je umro džahilijetskom ne Islamskom smrću.

Značajan broj džematlija Gradske, kao i drugih vjernika-musafira koji su uljepšali i uveličali ovaj ramazanski običaj, lijepa je i impresivna slika koja govori o zrelosti i spremnosti na angažman i doprinos u borbi i namjeri u očuvanje vjere, kulture, te identiteta.

Allaha dž.š. molimo da ukabuli doprinos svakog pojedinca koji je kako materijalno ili na bilo koji drugi način učestvovao kako bi u ibadetu i zajedništvu obilježili navedeni događaj.