Usluge

Šerijatsko vjenčanje

Stupanje u brak važan je događaj u našim životima, a brak po islamskim propisima predstavlja ugovor sklopljen između muškarca i žene o zajedničkom životu a iz kojeg proističu prava i obaveze.
U bračnu zajednicu se stupa svečanim činom vjenčanja koje se obavlja pred matičarom – državnim službenikom, a pohvalno je obaviti i šerijatsko vjenčanje koje se obavlja pred imamom – vjerskim službenikom.
Šerijatsko vjenčanje ima svoju pravnu, socijalnu i vjersku dimenziju. Pravna dimenzija je u ugovoru o pravima i obavezama supružnika, socijalna u činjenici da se brakom povezuju porodice, a duhovna što se ovim činom traži Allahov, dž.š., blagoslov i Njegovo zadovoljstvo te slijedi sunnet Poslanika Muhammeda a.s.
Imajući u vidu važnost šerijatskog vjenčanja, u nastavku vam donosimo smjernice i uputstva kod zakazivanja i samog čina šerijatskog vjenčanja. 

Obaveze mladenaca prije šerijatskog vjenčanja
  1. Zatražiti dozvolu i blagoslov njihovih roditelja/staratelja za sklapanje braka;
  2. Obaviti ili najaviti vjenčanje u općini/matičnom uredu;
  3. Obavijestiti matičnog imama o namjeri šerijatskog vjenčanja, te zatražiti upute o zakazivanju (ukoliko će se vjenčanje obaviti u džematu);
  4. Vjenčanje najaviti u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški;
  5. Učlaniti se u svoj džemat.

Prijava šerijatskog vjenčanja
  1. Ponijeti sa sobom vjenčani list iz općine ili potvrdu o najavi vjenčanja;
  2. Prijaviti imena svjedoka (dva muškarca, ili jedan muškarac i dvije žene);
  3. Dogovoriti mehr koji treba biti materijalan, skroman i prihvatljiv (vjenčani dar);

Šerijatsko vjenčanje se ne može obaviti bez zaključenog građanskog braka

Šerijatsko vjenčanje obavlja glavni imam ili imam kojeg ovlasti glavni imam. Vjenčanje se obavlja u službenim prostorijama Medžlisa ili u džematu. Svi koji prisustvuju šerijatskom vjenčanju moraju biti propisno odjeveni po islamskim propisima.
Šerijatsko vjenčanje se registruje u Matičnu knjigu šerijatskih vjenčanja, a nakon obavljenog vjenčanja mladencima se uručuje šerijatski vjenčani list.