U srcu naše države, glavnom gradu Sarajevu, događaj pod nazivom “Pod Nebom Vedre Vjere – Islam i Europa u iskustvu Bosne” Medžlis Islamske zajednice Ljubuški organizovat će putovanje u subotu 18.11.2023. godine. Riječi Reis-ul-uleme jesu da izložba dokumentirano i raskošno predstavlja višestoljetno prisustvo Islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom, obrazovnom, umjetničkom, graditeljskom i javnom životu Bosne i Hercegovine i Evrope, našu sposobnost za zajedništvo, dijalog i život u susretanjima i razmjenama s drugima.

Ovaj projekat predstavlja multimedijalnu izložbu o umjetnosti, kulturi i bosanskohercegovačkoj tradiciji.

Jedan od eksponata izložbe “Pod nebom vedre vjere” koju realizuje Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je menšura reisul-uleme Mustafe Hilmi-ef. Hadžiomerovića.

Austro-Ugarska carskim dekretom od 17. oktobra 1882. godine postavlja Mustafu Hilmi-ef. Hadžiomerovića za prvog reisul-ulemu u Bosni i Hercegovini. Ovo je učinjeno nakon što je ranije Mustafa Hilmi-ef. imenovan za sarajevskog muftiju od strane šejhul-islama u Istanbulu.

Reisul-ulema Hadžiomerović je rođen u Kulen-Vakufu 1816. godine. Osnovno vjersko i opće obrazovanje stekao je u rodnom mjestu u mektebu. Nastavio je školovanje u medresama, kratko u Prijedoru, a kasnije u Sarajevu u Hanikahu Kuršumlija medrese. Potom je na školovanje otišao u Istanbul.

Odlazak na izložbu

Odlazak na izložbu se organizira putovanjem vozom iz Čapljine svi zainteresirani članovi koji bi željeli posjetiti izložbu i time obogatiti svoje znanje o tradiciji bosansko-hercegovačkog Islama, mogu se javiti glavnom imamu Šemsi ef. Germiću ili porukom na našu Facebook stranicu.

Krajnji rok prijave jeste do jacije-namaza u četvrtak 16.11.2023 godine.