21.7 C
Ljubuški
27.05.2024.
HomeVijestiIz MedžlisaSaopćenje za javnost povodom nasilnog upada u džamiju na Žabljaku u Ljubuškom

Saopćenje za javnost povodom nasilnog upada u džamiju na Žabljaku u Ljubuškom

Muftijstvo mostarsko najoštrije osuđuje nasilni upad u džamiju na Žabljaku koji se desio danas, 5. juna, a kojom prilikom je, neovlaštena grupa građana, po nalogu nalogodavca Faruka Jakića iz Danske, obila džamijska vrata i nastavila sa nelegalnim radovima na džamiji koja se nalazi na peticiji za proglašenje zaštićenih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Medžlis Islamske zajednice Ljubuški proteklih mjeseci suočava se sa klasičnom uzurapcijom vakufskih objekata obredne naravi, gdje neformalna grupa građana koju predvodi imenovani Jakić, Haris Mahić, Sulejman Kadragić i drugi, na stotinama godina starim objektima Islamske zajednice bez saglasnosti, dozvole, i projekta, nepoštujući i omalovažavajući odluke nadležnog medžlisa, Muftijstva mostarskog, Vakufske direkcije i Rijaseta Islamske zajednice obavlja razne građevinske i druge zahvate.

Napominjemo da je pomenuta neformalna grupa zanemarila sva upozorenja i sve dobronamjerne sugestije viših instanci Islamske zajednice da se sve aktivnosti u vezi s vakufskom imovinom moraju transparentno predočiti i usaglasiti sa pravilima i propisima Islamske zajednice i pozitivnim zakonskim normama.

Islamska zajednica će u narednom periodu od zvaničnih organa zatražiti temeljitu istragu i utvrđivanje krivične odgovornosti povodom dosada neviđenog, nezapamćenog i drskog ataka na vakufsku imovinu.

Preuzeto “Muftijstvo Mostarsko

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular