21.7 C
Ljubuški
27.05.2024.
HomeVijestiIz MedžlisaZa dvodecenijski rad mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović dodijelio prizananja Šemso-ef. Germiću...

Za dvodecenijski rad mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović dodijelio prizananja Šemso-ef. Germiću i Safet-ef. Pozderu

Na temelju zaključka Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog, mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović danas je nakon održane sjednice u znak zahvalnost za predani misijski rad u dvodecenijskoj službi u Islamskoj zajednici glavnim imamima u Ljubuškom i Prozoru Šemso-ef. Germiću i Safet-ef. Pozderu dodijelio posebno priznanje i nagrade.

Preuzimajući priznanje, efendija Germić je istakao da dijeli radost sa svojim kolegama jer su na ovaj način institucionalno obnovili edeb odnosa prema samima sebi izražavajući međusobno razumijevanje, budući da su glavni imami na udarnim horizontima svih društvenih tokova, pogotovo kada se u fokusu nađu islam i muslimani.

– Često naša iskustva nemamo s kim podijeliti. Jednako se radujem da je muftija sličnim priznanjima odlikovao i kolege Muhamed-ef. Dragolovčanina i Sadet-ef. Bilalića za njihov desetogodišnji rad. Mislim da će ovakve geste biti nužne u našem bratskom povezivanju – kazao je ef. Germić, poručivši da će imami, shodno svom misijskom opredjeljenju i dalje baštiniti i njegovati sve islamske vrijednosti i vrijednosti bošnjačkog identiteta.

Efendija Pozder se kratko osvrnuo na proteklih 20 godina rada u svom rodnom Prozoru, istaknuvši kako biti imam u današnjim okolnostima znači biti i imam i sociolog, i pedagog i psihijatar i menadžer i još puno toga što aktuelne prilike zahtijevaju.

– Kada se rezultati i efekti vide onda čovjeku nije žao uloženog truda. Ovo priznanje mi je i laskavo i drago – rekao je efendija Pozder.

Na kraju je citirajući staru arapsku poslovicu “Kamenjem se bacamo na voćku koja rađa plodove” i kazao kako su imami danas češće izloženi negativnim kritikama već što je to slučaj s priznanjima i pohvalama.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular