Hadž: Temeljna Islamska Dužnost

Hadž je po šerijatskim propisima jedan od pet temeljnih islamskih dužnosti. Svaki musliman koji je punoljetan, pametan, imućan i zdrav, dužan je da jednom u životu hodočasti Ka’bu u Mekki, boravi na Arefatu, obiđe Safu i Mervu, i obavi druge dužnosti koje su vezane za ovaj ibadet.

Ikrar Dova: Naša Lijepa Tradicija

Po našoj lijepoj tradiciji, pred ovogodišnji polazak bosansko-hercegovačkih hadžija na časni put, održano je mnogo ikrar dova na koje su se odazivali rodbina, prijatelji, komšije i poznanici. Dolazili su na dan ikrar dove ili mimo toga da iskažu poštovanje prema njihovom nijjetu za hadž, da ih isprate, zažele hajirli putovanje, halale se s njima, i nadahnu se njihovom odlučnošću da u ime Allaha izvrše petu islamsku dužnost. Na taj način su svi, od najmlađeg do najstarijeg, doživljavali susret s budućim hadžijama i formirali sliku o hadžu i njegovoj vrijednosti, Mekki, Medini, Poslaniku alejhisselam i njegovoj misiji.

Medžlis Islamske zajednice Ljubuški sa ponosom objavljuje da ove godine Elezović Fadil, Elezović Mehmed i Elezović Zejna idu na hadž. U čast ovog svečanog događaja, organizovana je ikrar dova dana 08.06.2024 godine. Zahvaljivamo se svim džematlija, komšijama, rodbini i prijateljima koji su su odavzali u ovom posebnom trenutku da podijele radost i blagoslove sa našim budućim hadžijama. Neka im Allah podari zdravlje, snagu i mir na ovom putovanju vjere i duhovnog ispunjenja. Amin. Ikrar dovi prisustvovao je veliki broj imama, a izaslanik Muftije Mostarskog dr. Salema ef. Dedovića na dovi bio je glavni imam MIZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

Ispraćaj hadžija Muftijstva Mostarskog će biti na trgu Musala 12.06.2024 godine u 01:00 sat.

Prenosimo vam djelić atmosvere putem sljedeće fotogalerije.