U Studentskom hotelu Mostar u subotu i nedjelju 10. i 11. juna 2023. godine, održan je dvodnevni seminar pod nazivom “Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta” za koordinatore i članove Mreže mladih sa područja Muftijstva mostarskog, kojeg je organizovala Uprava za vjerske poslove, Uprava za vanjske poslove i dijasporu, te Centar za dijalog – Vesatijja, uz podršku Muftijstva mostarskog.

Prvog dana seminara svoja izlaganja su imali dr. Mustafa-ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ u BiH u period od 1993. do 2012. godine na temu “Vjera – Identitet kao kontinuitet pamćenja”, dr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog – Vesatijja na temu “Kako prepoznati uzoriti autoritet u vjeri” i mr. Medina Mehmedović Mulalić, Voditeljica odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama pri Upravi za vanjske poslove i dijasporu na temu “Alternativna vjerska scena u Bosni i Hercegovini – Šta je to”.

Drugog dana seminara svoja izlaganja su imali pisac i publicista Hadžem Hajdarević na temu “Slojevito jezičko i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine” i dr. Enes-ef. Svraka, Voditelj odjela za mekteb i mlade pri Upravi za vjerske poslove na temu “Historijat i institucionalni identitet Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Nakon radionice i evaluacije seminara, učesnicima su uručeni certifikati.

Moderator seminara bio je Anel Dokara, koordinator Mreže mladih Muftijstva mostarskog.