Dvadeset i drugog dana mubarek ramazana mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović u čijoj pratnji je bio i hadži mr. Dino-ef.Maksumić, glavni mostarski imam, klanjao je podne-namaz u džamiji na Gožulju u Ljubuškom, gdje se i obratio prisutnim džematlijama.

U svom obraćanju ukazao je na kur’anske i hadiske smjernice koje govore o važnosti organizirane zajednice i ulu-l-emra, odnosno nosilaca autoriteta u muslimanskoj Zajednici. Ovom prilikom podsjetio je i na činjenicu da je Ljubuški Medžlis jedina organizirana i stvarna adresa Bošnjacima ovog kraja i da svako ko drži do sebe i svog identiteta bi trebao da to uviđa.

Nakon podne-namaza u sjedištu Medžlisa, vakufskom objektu Kiraethane članovi IO-a na čelu sa predsjednikom h. Muminom Elezovićem i gl. imamom h. Šemsom-ef. Germićem upoznali su muftiju sa realizacijom ramazanskih aktivnosti, ističući da je odziv džematlija na zavidnom nivou i na namazima i na zajedničkim iftarima. Muftija je ohrabrio vođstvo Medžlisa da istrajava u osiguravanju uvjeta za stabilnost institucije a koja će svoje vjersko-prosvjetno djelovanje usmjeravati kao i dosada prema svim generacijama muslimana, a posebno prema mladima i djeci u mektebu.

Nakon Ljubuškog muftiju su u sjedištu čapljinskog medžlisa dočekali gl. imam Adem-ef. Šuta i predsjednik Izedin Kurtović koji su ga upoznali sa ramazanskim aktivnostima u svim džematima, navodeći da je odziv džematlija solidan, posebno mladih i mektepske djece. Upoznali su muftiju i sa planiranim infrastrukturnim projektima od kojih je na prvome mjestu rekonstrukcija munare Topalovića džamije u samom gradu što bi trebalo započeti u što skorijem vremenu.

Nakon ikindije namaza u Topalovića džamiji muftija se kratko obratio prisutnima, ukazujući na važnost džemata i zajednice, a posebno u sredinama kakva je Čapljina gdje se teško ostvaruje jednakopravnost našeg naroda i njegova puna prava, vjerske i građanske slobode.