U posljednjoj godini dana Medžlis Islamske zajednice Ljubuški, predsjednik, glavni imam i legalno izabrani članovi Izvršnog odbora, susreću se sa pokušajima diskreditacije njih i njihovog rada svih proteklih godina, širenjem neistina putem portala i društvenih mreža od grupe građana koja se pri tom lažno predstavlja kao „džemat Žabljak“.

Najčešće korištena neistina i dezinformacija jeste nelegalno upravljanje i prometovanje vakufskom imovinom u ovom Medžlisu. Zbog toga je od Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH koja u skladu sa ustavnim ovlaštenjima upravlja vakufima, zatražena informacija i analiza dosadašnjeg rada Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški u vezi sa vakufskom imovinom.

U odgovoru Vakufske direkcije, koji je potpisao direktor hafiz dr. Senajid Zajimović, navedeno je da su uvakufljenja i transformacije vršene u skladu sa Zaključcima Vijeća muftija Islamske zajednice i Pravilnikom o uvakufljenju, kao i da Vakufska direkcija ne raspolaže bilo kakvim informacijama o nepravilnostima u radu Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški kada je u pitanju vakufska imovina.

Postavlja se pitanje, ako je navedenoj grupi građana na umu interes Islamske zajednice, medžlisa i očuvanje vakufske imovine, zašto svoja „saznanja i dokaze“ o nepravilnostima u staranju o vakufima nisu prijavili Vakufskoj direkciji, nego se neutemeljenim optužbama, iznošenjem laži i neistina na račun Islamske zajednice, putem društvenih mreža i web portala pokušava dovesti do destabilizacije Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški.