Kako smo prethodne sedmice, objavljujući dokument Vakufske direkcije (kojim smo pokazali da su neistinite optužbe upravo to- samo neistine), najavili, nastavljamo sa objavom službenih stavova organizacionih jedinca i ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, o neistinitim činjenicama koje putem portala i društvenih mreža objavljuje neformalna grupa građana, lažno predstavljena kao „džemat Žabljak“.

Sljedeća neistina kojom se služe da bi zbunili džematlije i diskreditovali legalne organe i predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški, jeste legalnost izbora i izabranih članova Izvršnog odbora.

Glavna izborna komisija, koja je nadležna za provođenje izbora u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, a imenuje je Sabor Islamske zajednice, na mandat od 4 godine,  službenim aktom, potpisanim od strane predsjednika, izjasnila se o svim provedenim izborima na području Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški počev od 2002. godine, kada su se izbori, nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i ponovnog uspostavljanja Medžlisa, prvi put proveli, i zaključno sa 2022. godinom kada su održani posljednji izbori za organe Medžlisa.

U dopisu je navedeno, da je uvidom u evidenciju i arhivu, kojom raspolaže Glavna izborna komisija utvrđeno da se izbori u Medžlisu Islamske zajednice Ljubuški provode u skladu sa Izbornim pravilima i da nisu evidentirane bilo kakve nepravilnosti u provođenju izbora i verifikaciji članova i predsjednika Izvršnog odbora.